Samen een huis kopen?

Samen een huis kopen?

Samen kopen is samen regelen

Jij en je partner hebben nu een tijdje samengewoond in jouw oude huis. Maar nu staan jullie op het punt om samen een huis te kopen. Een groter huis ook nog, want dat is wel zo handig als er kinderen komen.  Jullie zijn nu natuurlijk druk bezig met plannen maken voor de nieuwe woning. Een heerlijke tijd dus. Maar let op: samen een huis kopen is niet alleen leuk, je moet ook heel veel regelen en vastleggen. En daarbij moet je vaak uitgaan van hele vervelende situaties. Wat als het niet meer werkt tussen jullie? Of als één van jullie overlijdt?

Hoe moet je alles regelen?

Als je samen een huis koopt, kun je het beste een samenlevingscontract laten opstellen door een notaris. Hierin kun je eigenlijk alles regelen wat er te regelen valt. Bijvoorbeeld wie welke rekeningen betaalt of van wie die dure stereo is. Maar een samenlevingscontract doet meer. Je krijgt daardoor financiële en juridische zekerheid als jullie uit elkaar gaan of als één van jullie overlijdt.

Wat als we uit elkaar gaan?

Natuurlijk ga je er, zeker nu niet, van uit dat jullie ooit uit elkaar gaan. Maar als je daar nu geen goede afspraken over maakt, heb je straks misschien een groot (financieel) probleem.  Goede afspraken zijn vooral belangrijk als de één meer betaalt dan de ander. Of als jij de overwaarde van je huidige woning inbrengt en je partner niets.  Ga je uit elkaar, dan zie je natuurlijk graag iets terug van alles wat jij extra hebt betaald. Zorg er daarom voor dat je goed vastlegt wie wat betaalt en hoeveel en of je bijvoorbeeld je eigen spaargeld investeert in de nieuwe woning. Je notaris kan je hierbij uitstekend adviseren.

En wat als één van ons overlijdt?

Heb je geen samenlevingscontract of een samenlevingscontract zonder verblijvingsbeding, dan ontstaat een probleem als één van jullie overlijdt.  Stel dat jij overlijdt, dan gaat jouw aandeel in de gezamenlijke woning en inboedel naar je familie. De kans is dan groot dat je partner het huis moet verkopen. Dit kun je voorkomen door een samenlevingscontract op te stellen, met daarin een verblijvingsbeding. Je partner krijgt dan jouw aandeel en is voortaan de enige eigenaar van het huis en de inboedel.

Goed regelen is geld besparen!

Een groot voordeel van een verblijvingsbeding is ook dat je partner over de waarde van de woning geen erfbelasting hoeft te betalen. En met een samenlevingscontract zorg je er bovendien voor dat je partner recht heeft op een vrijstelling van € 600.000 wanneer jij spaargeld, banktegoeden en overige bezittingen nalaat. Dit kan vele duizenden euro’s erfbelasting schelen!